Racionální stravování v podpoře vytrvalosti

Přednáška zaměřená na celostní přístup k podpoře vytrvalostní výkonnosti spojuje dohromady biologické, psychologické a sociální faktory ovlivňující sportovcovu výkonnost. Správné vnitřní nastavení společně s racionálním přístupem k životnímu stylu může pomoci pozitivně ovlivnit výkonnost - pracovní i sportovní a zejména celkové zdraví sportovce. V kontextu tohoto přístupu se přednáška zaměřuje na racionální způsob stravování s orientací na podporu vytrvalostních sportovců.


V návaznosti na přednášku Nutriční podpora vytrvalostních výkonů a sportovních kempů se budeme věnovat dodržení moderních doporučení v konceptu racionálního stravování. Zaměříme se na volbu potravin, jejich správnou přípravu a zařazení do jídelníčku. Cílem přednašky je také zohlednit omezené časové možnosti sportovce (v důseldku pracovního, rodinného či jiného vytížení)


Přednáška se snaží odpovídat na některé základní otázky, týkající se sportovní výživy: Co mám vlastně konkrétně vařit, chystat či nakupovat a jíst, abych podpořil svou výkonnost? Čemu se vyhnout těsně před závodem či tréninkem? Jak poznám, že je pro mě dané stravování vhodné? A některé další otázky, které si sportovci často kladou při přípravě jídla.

Osnova přednášky:

1. Úvod do sportovní výživy

  • Stravovací doporučení ve vztahu ke zdraví
  • Energetická bilance
  • Glykemický index potravin
2. Racionální stravování ve sportu

  • Označování potravin a jejich využítí
  • Zásady správné přípravy potravin

3. (Racionální) aplikace do sportovní výživy

  • Výživa před výkonem
  • Výživa během výkonu
  • Výživa po výkonu
  • Doplňky stravy

4. Praktická doporučení

  • Co?
  • Kdy?
  • Kolik?
  • Proč?
  • Jak potraviny připravit?

5. Diskuze


90 min přednáška / 30 min diskuze

Přednáší:

Mgr. Tomáš Hlinský 

Cena: 250,- Kč


Přednáška se koná v učebně - A11/235 V budově Lékařské fakulty. Na univerzitním kampusu (Kamenice 5, 625 00 Brno).