
RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ V PODPOŘE VYTRVALOSTI
15. 6. 2020
V návaznosti na přednášku Nutriční podpora vytrvalostních výkonů a sportovních kempů se budeme věnovat dodržení moderních doporučení v konceptu racionálního stravování. Zaměříme se na volbu potravin, jejich správnou přípravu a zařazení do jídelníčku. Cílem přednašky je také zohlednit omezené časové možnosti sportovce (v důseldku pracovního, rodinného či jiného vytížení)
Přednáška se snaží odpovídat na některé základní otázky, týkající se sportovní výživy: Co mám vlastně konkrétně vařit, chystat či nakupovat a jíst, abych podpořil svou výkonnost? Čemu se vyhnout těsně před závodem či tréninkem? Jak poznám, že je pro mě dané stravování vhodné? A některé další otázky, které si sportovci často kladou při přípravě jídla.
Osnova přednášky:
1. Úvod do sportovní výživy
- Stravovací doporučení ve vztahu ke zdraví
- Energetická bilance
- Glykemický index potravin
- Označování potravin a jejich využítí
- Zásady správné přípravy potravin
- Výživa před výkonem
- Výživa během výkonu
- Výživa po výkonu
- Doplňky stravy
- Co?
- Kdy?
- Kolik?
- Proč?
- Jak potraviny připravit?
90 min přednáška / 30 min diskuze
Přednáší: Mgr. Tomáš Hlinský
Cena: 250,- Kč
Přednáška se koná v učebně - A11/235 V budově Lékařské fakulty (červená
budova naproti OC Campus Square):
- Kamenice 5, 625 00 Brno
- https://www.muni.cz/mapa/budova-788